Almanya’da yarın yapılacak kritik kabine zirvesi öncesinde, Almanya’nın iki büyük Hıristiyan kilisesi, koruma statüsündeki mültecilerin aile birleşiminin iki yıl süreyle askıya alınmasını öngören tasarıyı “etik açıdan son derece sorgulanabilir” bularak açıkça reddetti.
Tasarıya göre, İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt (CSU) imzasıyla hazırlanan kanun teklifi kabul edilirse, sığınmacıların eşleri ve küçük yaştaki çocukları iki yıl boyunca aile birleşimi kapsamında Almanya’ya vize ile gelemeyecek. Bu düzenleme, 2021’deki koalisyon sözleşmesinde yer almış, 2016-2018’de benzeri bir moratoryum uygulanmıştı.
“Aileler Bir Arada Olmalı”
Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) Mülteci Temsilcisi ve Berlin Piskoposu Christian Stäblein, “Ebeveynler ve çocuklar birbirine aittir. Kardeşler birbirine aittir. Aileler birbirine aittir” sözleriyle aile ayrımının hem ahlaki hem de anayasal temellere aykırı olduğunu vurguladı. Stäblein, yakın akrabalarından yıllarca ayrı kalmanın entegrasyon, dil öğrenme ve toplumsal uyum süreçlerine zarar vereceğini belirtti.
Hamburg Başpiskoposu ve Alman Katolik Biskopolar Konferansı Mülteci Komisyonu Başkanı Stefan Heße de tasarıyı “çok eleştirel” bulduğunu, temel haklar kapsamında aile birliğinin Anayasa tarafından korunduğunu kaydetti. Heße’ye göre, koruma statüsündekileri çoğu zaman hâlâ savaş, işkence veya ölüm tehdidi altında bulunuyor; bu kişilerin ailelerinden koparılması hem insani hem de hukuki açıdan kabul edilemez.
Bakanlar Kurulu’nun yarınki oturumunda kabul edilmesi halinde tasarı Alman meclisine sevk edilecek.
Haberin PODCAST‘i