Anasayfa » Avusturya’da sığınmacı ailelere 50 Bin Euro tartışması

Avusturya’da sığınmacı ailelere 50 Bin Euro tartışması

Yazar Habereditor
60 Görüntüleme
A+A-
Sıfırla
Avusturya'da 50.000€

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaşayan ve iltica hakkı tanınan beş kişilik bir aileye yıllık yaklaşık 50.000 euroya varan sosyal yardım ödemesi yapılması, Avusturya’da siyasi ve toplumsal tartışmaları da beraberinde getirdi. Avusturya Entegrasyon Bakanlığı’nın son hesaplamalarına göre, asgari geçim yardımı ve çeşitli muafiyetlerle birlikte bir sığınmacı aile, Avusturyalı vatandaşların çoğunun erişemediği sosyal haklardan yararlanabiliyor.

Bakanlık verilerine göre, Viyana’da yaşayan ve iltica hakkı tanınan bir çift ile üç çocuğuna, yalnızca asgari geçim yardımı kapsamında yılda 50.000 euroya yakın ödeme yapılıyor. Buna ek olarak, kamu yayıncısı ORF’ye ödenen vergilerden ve reçete ücretlerinden muafiyet gibi avantajlar da sağlanıyor. Avusturya hükümeti, bu durumun devlet bütçesine ciddi bir yük oluşturduğunu ve sosyal yardımların sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini savunuyor.

AİLE BİRLEŞİMİNE GEÇİCİ DURDURMA

Artan toplumsal baskı ve kamuoyundaki rahatsızlık üzerine, Avusturya hükümeti aile birleşimi süreçlerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Hükümet yetkilileri, eğitim ve entegrasyon kapasitesinin sınırına ulaşıldığını, mevcut sistemin yeni gelenleri kaldırmakta zorlandığını belirtti.

Entegrasyon Bakanı Claudia Plakolm, sığınmacıların topluma entegre edilmesinin ve iş gücüne katılımının önemine vurgu yaptı. Plakolm, “Bizimle yaşayan herkes toplumun bir parçası olmalı, Almanca öğrenmeli, çalışmaya istekli olmalı ve değerlerimize uyum sağlamalıdır. İşsizlik, entegrasyonun en büyük düşmanıdır” dedi.

Bakanlık tarafından yapılan hesaplamalara göre, her iki ebeveynin de çalıştığı durumda devletin kasasında yıllık 50.000 euroya yakın tasarruf sağlanabileceği, ayrıca 28.000 euro ek gelir elde edilebileceği belirtiliyor. Ancak, Avusturya Entegrasyon Fonu’nun son araştırmasına göre, aile birleşimiyle ülkeye gelen kadınların yüzde 90’ı ilk üç yıl içinde iş gücüne katılamıyor.

Özellikle Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelen sığınmacıların aile birleşimi yoluyla getirdikleri eşlerinin büyük çoğunluğunun, ilk yıllarda iş bulamadığı ve sosyal yardımlara bağımlı kaldığı tespit edildi. Bu durum, hem entegrasyon sürecini hem de kamu bütçesini olumsuz etkiliyor.

Avusturya’da 2025 yılı itibarıyla 3600’den fazla Suriyeli, aile birleşimi için beklemede. Hükümet, yeni başvuruları askıya alırken, mevcut dosyaların da yavaş ilerlediği bildiriliyor. Öte yandan, bazı sığınmacıların ikinci eşlerini de Avusturya’ya getirmek istemesi, kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor ve hükümetin entegrasyon politikalarını daha da sıkılaştırmasına neden oluyor.

Benzer Yazılar

Sitemizde, tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak ve sitemizin trafiği analiz etmek için çerezleri ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Tamam'a veya sitemizde bulunan herhangi bir içeriğe tıklayarak bu ve benzer çerezlerin/teknolojilerin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Tamam Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası