Anasayfa » AB’YE DÜZENSİZ GEÇİŞLER İLK 4 AYDA %27 DÜŞTÜ

AB’YE DÜZENSİZ GEÇİŞLER İLK 4 AYDA %27 DÜŞTÜ

Yazar Habereditor
104 Görüntüleme
A+A-
Sıfırla
AB'ye geçişler düşüyor

Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında kaydedilen yasa dışı geçişler, 2025’in ilk dört ayında bir önceki yıla kıyasla %27 azalarak 47 bine geriledi. Frontex’in ön verilerine göre, tüm ana göç rotalarında düşüş eğilimi devam ediyor. En sert düşüşün yaşandığı Batı Balkan rotasında (%58) geçişler, Orta Akdeniz’de ise sadece %3 geriledi.

En Riskli Rota: Orta Akdeniz

AB’ye yasa dışı girişlerin üçte birinin kaydedildiği Orta Akdeniz, bu yılın en hareketli rotası oldu. 15.718 geçişin kaydedildiği bölgede, Mart ayındaki keskin düşüşün ardından, Nisan’da hava koşullarının iyileşmesiyle geçişler yıllık bazda %40 arttı. Bu rotada en çok tespit edilen milliyetler arasında Bangladeşliler başı çekerken, kaçakçılık ağlarının organize ettiği yolculuğun maliyetinin 9.500-13.000 Euro arasında olduğu belirtiliyor.

Doğu Akdeniz, hala 12.200’ü aşkın geçişle ikinci en yoğun rota durumunda. Bu rotata geçen yıla göre yüzde 33 düşüş yaşandı. Batı Afrika Rotası, Mali, Senegal ve Gine vatandaşlarının öne çıktığı rota olmaya devam ediyor. Bu rotadaki geçişlerde yüzde 35’lik azalma yaşandı. İngiltere’ye geçişin rotası olan Manş’da %5 artış oldu ve 18.100 kişiye ulaştı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 2025’in ilk dört ayında Akdeniz’de en az 555 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Geçen yıl bu sayı 2.300’dü. Göçmenler, denize dayanıksız botlarla Avrupa’ya ulaşma umuduyla ölüm riskini göze alıyor. AB sınırlarının korunması ve denizde arama-kurtarma operasyonları için 3200 Frontex çalışanı görev yapıyor.

Benzer Yazılar

Sitemizde, tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak ve sitemizin trafiği analiz etmek için çerezleri ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Tamam'a veya sitemizde bulunan herhangi bir içeriğe tıklayarak bu ve benzer çerezlerin/teknolojilerin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Tamam Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası