Almanya’nın Hessen eyaletindeki İstatistik Dairesinin paylaştığı verilere göre, eyalette 2,04 milyon kişinin (toplam nüfusun %32,7’si) “einwanderungsgeschichte” yani göç geçmişine sahip olduğu ortaya konuldu. Bu oran, 2023’e kıyasla 1,3 puanlık artış anlamına geliyor. Frankfurt’ta tablo daha da çarpıcı: Kentte yaşayanların %49,8’i göçmen kökenli; Wiesbaden-Offenbach-Darmstadt üçgeninde ise oran %43,5 olarak ölçüldü.
Göçmen kökenli nüfusun 1,5 milyonu 1950 sonrasında Almanya’ya bizzat gelen birinci kuşağı, 538 bini ise Almanya doğumlu ikinci kuşağı temsil ediyor. İstatistiklere göre, Hessenli erkeklerin %33,1’i, kadınların %32,3’ü göç geçmişine sahip. İlk kuşak göçmenlerin %39,1’i 2014 sonrası Hessen’e yerleşti. Göç nedenleri arasında iltica ve uluslararası koruma (%28,1), aile birleşimi (%25,1), istihdam (%24,4) ile eğitim-öğrenim (%7,5) öne çıkıyor. Ortalama yaş farkı da dikkat çekici. Eyalet genelinde 2024’te ortalama yaş 43,4 iken, göçmen kökenlilerde bu değer 38,4’e düşüyor; bu da Hessen işgücü piyasasına gençlik ve dinamizm katıyor.
İstatistiklere göre, bu ulusal ölçekteki tabloyla da örtüşüyor. Federal İstatistik Ofisi’ne göre 2024 sonu itibarıyla Almanya’da 21,2 milyon kişinin (%25,6) göçmen geçmişi var; 6,5 milyonu yalnızca son dokuz yılda ülkeye giriş yaptı. Hükümetin kademeli olarak yürürlüğe giren Yeni Nitelikli Göç Yasası (Fachkräfteeinwanderungsgesetz) sayesinde, mesleki deneyimi olan üçüncü ülke vatandaşlarının işgücü piyasasına erişimi kolaylaştırıldı.
Hessen’deki firmalar, özellikle sağlık ve bilişim sektörlerinde bu potansiyeli aktif olarak değerlendiriyor. Eyalet Entegrasyon Bakanlığı, çoğulculuğun Hessen’e ekonomik ve kültürel olarak ivme kazandırdığını vurgularken, sivil toplum kuruluşları genç göçmenlerin dil ve meslek eğitimine daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulunuyor.