Almanya’nın, iltica başvurularını ilk olarak Yunanistan’da yapan sığınmacıları geri gönderme planı, Atina yönetimi tarafından kesin bir dille reddedildi. Yunanistan, Almanya’dan gelen bu taleplere karşı çıkarak, Avrupa Birliği’nden (AB) sınır güvenliğinin artırılması ve Libya gibi ülkelerle yeni göç anlaşmaları yapılması yönünde destek istedi.
Almanya’da Nisan ayında Federal İdare Mahkemesi, Yunanistan üzerinden gelen genç, sağlıklı ve yalnız erkek sığınmacıların, Atina’daki kabul sistemindeki eksikliklere rağmen, “insanlık dışı muamele” ile karşılaşmayacaklarına hükmetti. Bu karar, Almanya’ya ikinci kez sığınma başvurusu yapan bu grubun Yunanistan’a geri gönderilebileceği anlamına geliyor. Mahkeme, Yunanistan’ın geçici barınak, temel hijyen ve acil sağlık hizmetleri sunduğunu belirtti.
ALMANYA SINIRLARI SIKILAŞTIRDI
Almanya, yeni hükümetin talimatıyla kara sınırlarında mülteci alımını tamamen durdurdu. Geçerli belgesi olmayan ve yasa dışı yollarla ülkeye girmeye çalışanlar, geldikleri ilk AB ülkesine geri gönderilecek. Almanya’nın bu kararına Fransa destek verirken, Avusturya ve Polonya gibi ülkeler ise karşı çıktı. Komşu ülkeler, Almanya’nın uygulamasının Schengen politikalarına aykırı olduğunu savunuyor.
Almanya, koalisyon görüşmeleri tamamlanana kadar yeni iltica başvurusu kabul etmeyeceğini de duyurdu. Bu süreçte, özellikle Afganistan’dan gelen risk altındaki bireyler için ayrılan ek kontenjanlar da askıya alındı. Almanya, 2025’in ilk dört ayında mülteci kabul programını büyük ölçüde durdurdu.
YUNANİSTAN’IN YÜKÜ ARTIYOR
Yunanistan, Almanya’dan gelen iade taleplerine karşı çıkarken, ülkesinde halihazırda 48 bin civarında sığınmacıyı barındırıyor. 2024’te Yunanistan’a 56 binin üzerinde düzensiz göçmen giriş yaptı; Almanya’dan ise sadece 219 kişi iade edildi. 2025’in ilk beş ayında Almanya’dan Yunanistan’a iade edilenlerin sayısı ise 48 oldu.
Yunanistan, özellikle Türkiye üzerinden Ege adalarına ve Evros Nehri boyunca kara sınırından gelen göçmen akınıyla mücadele ediyor. 2025’in ilk dört ayında göçmen girişlerinde %30’luk bir azalma yaşanırken, Libya üzerinden gelen göçmen sayısında %174’lük bir artış kaydedildi.
Leipzig Federal Mahkemesi’nin kararı, başta İtalya ve Macaristan olmak üzere, göçmenlere karşı daha sert politika izleyen AB ülkelerine örnek teşkil edebilir. Brüksel’deki AB Göç Komiseri, bu kararı “ortak sorumluluk ilkesinin zaferi” olarak nitelendirirken, insan hakları savunucuları Dublin III Tüzüğü’nün ihlal edilebileceği uyarısında bulunuyor.
Yunanistan ise, Almanya’nın geri gönderme taleplerinin ülkesindeki sosyal ve ekonomik yükü artıracağını, AB’nin ise sınır ülkelerine daha fazla destek vermesi gerektiğini savunuyor.