İspanya hükümeti, göç politikalarını kökten değiştiren yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. 20 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girecek Yabancılar Yönetmeliği, özellikle uzun yıllardır ülkede yaşayan ancak yasal statüdü alamamış göçmenlere yönelik “kapsayıcı ve insan hakları odaklı” bir dönüşüm vaat ediyor. Reformun temel hedefleri arasında yasadışı göçün azaltılması, göçmenlerin sosyal entegrasyonunun hızlandırılması ve iş gücü piyasasındaki kritik açıkların giderilmesi yer alıyor.
Yeni düzenlemenin ana maddeleri arasında ilk olarak yasal statü kolaylığı yer alıyor. Ülkede en az 2 yıldır düzensiz olarak ikamet eden göçmenler, “toplumsal kök” kriteriyle oturma ve çalışma izni alabilecek. Göçmenleri en çok sevindirecek haberlerin başında ise ‘Aile Birleşiminin’ hızlandırılması yer alıyor. Yakınlarının ülkeye getirmek isteyen göçmenler artık 6 ay yerine 3 ay bekleyecek. Bunun yanı sıra istenen gelir şartında ise esnekliğe gidildi.
Görünmezlere Yasal Haklar
İş gücü piyasasına entegrasyon alanında da devrim niteliğinde yenilikler var. Tarım, sağlık, inşaat ve yaşlı bakımı gibi nitelikli eleman ihtiyacı yüksek sektörlerde, yabancı çalışanların işe alımı için kota sistemi getirildi. Yasadışı göçmen istihdam eden işverenlere uygulanan para cezaları 3 kat artırılırken, düzenli göç yollarını tercih edenlere dil kursu ve mesleki eğitim desteği sağlanacak.
İçişleri Bakanı María González, “Bu reform, insan onuruna ve adalete dayalı bir göç sisteminin temelidir. Artık ‘görünmezler’ yasal haklara kavuşacak” açıklamasını yaptı. Hükümet, yerel yönetimler ve Kızıl Haç, CEAR gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak göçmenlere ücretsiz hukuki danışmanlık ve dil eğitimi verecek.
Göç politikaları uzmanı Dr. Carlos Mendez, “Bu adım, Avrupa’da bir ilk. İspanya, demografik darboğazı aşmak için göçmenleri ‘sorun’ değil ‘çözüm ortağı’ olarak görüyor” ifadelerini kullandı. Ancak aşırı sağcı Vox Partisi, “Kontrolsüz göç toplumsal kaynakları tüketecek” eleştirisini yöneltti.