Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, deniz yoluyla ülkeye ulaşmaya çalışan Suriyeli göçmenleri Suriye’ye geri gönderme uygulamasını resmen başlattı. Yetkililer, Suriye ile imzalanan yeni bir arama-kurtarma anlaşması kapsamında, karasularına yaklaşan teknelerin durdurulup Tartus Limanı’na geri yönlendirildiğini açıkladı.
Göç Bakan Yardımcısı Nicholas Ioannides, 9-10 Mayıs’ta her biri 30 Suriyeli göçmen taşıyan iki şişme botun Kıbrıs donanması ve polisi tarafından engellendiğini belirtti. Ioannides, “Bu göçmenlerin çoğu yasa dışı yollarla çalışmak için geliyor. İnsan kaçakçılarıyla yerel işverenler arasında organize bir sistem var” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın detayları paylaşılmazken, uygulamanın “kaçakçılıkla mücadele” amacı taşıdığı vurgulandı.
Sığınma Hakkı Politikası Sona Erdi
Geçen hafta alınan bir kararla, Güney Kıbrıs’ın Suriyelilere otomatik sığınma hakkı tanıma politikası sona erdi. Artık her başvuru bireysel olarak değerlendirilecek. Yönetim, bu adımın AB ve uluslararası hukuka uygun olduğunu savunurken, ülkede halen 19 bin iltica başvurusunun 13 binini Suriyelilerin oluşturduğu aktarıldı.
UNHCR ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, geri göndermeleri “insan hakları ihlali” olarak nitelendirip durdurulması çağrısı yaptı. Ancak Kıbrıs yetkilileri, “geri itme” iddialarını reddetti. Ioannides, Beşar Esad’ın 2024’te devrilmesi sonrası 2.300 Suriyelinin başvurusunu geri çektiğini, 2.100’ünün ise ülkeyi terk ettiğini açıkladı.