Anasayfa » ALMANYA’DA SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ AÇIK GÖÇMENLERLE KAPANIYOR

ALMANYA’DA SAĞLIK SEKTÖRÜNDEKİ AÇIK GÖÇMENLERLE KAPANIYOR

Yazar Habereditor
136 Görüntüleme
A+A-
Sıfırla
Sağlık sektöründe açık

Almanya’da yaşlanan nüfusun bakım ihtiyacı, sağlık sektörünü uluslararası işgücüne daha fazla bağımlı hale getiriyor. 2024 verilerine göre, ülkede çalışan 1.7 milyon bakım personelinin 306 bini (%17.8) yabancı uyruklu. Bu sayı, 2013’e kıyasla dört kat artış anlamına geliyor. Suriye, Filipinler ve Hindistan’dan gelen çalışanlar ise son 10 yılda en fazla çalışan kişiler oldu. Suriyeli sağlık çalışanlarının sayısı 2015’ten bu yana 10 kat (17 bine), Filipinliler 18 kat (9.4 bine), Hindistanlılar ise 10 kat (8.8 bine) arttı.

Açık Göçmenlerle Kapanıyor

2022’den beri bakıcılık sektöründeki büyüme tamamen yabancı personel sayesinde sağlanıyor. 2023-2024 arasında Alman vatandaşı yaşlı bakım çalışanları %4 azalırken, hastane bakımında yerli istihdam sabit kaldı. Hekimlikte de benzer bir tablo göze çarpıyor: 2000’den bu yana yabancı doktor oranı 5 kat artarak 2023’te %15’e (63.767 kişi) ulaştı. En fazla katkı Suriye (5.758), Romanya (4.287), Rusya, Avusturya ve Yunanistan’dan geliyor.

Kliniklerin %96’sı son 5 yılda uluslararası personel sayısının arttığını, %53’ü ise bu artışın “belirgin” olduğunu bildiriyor. Ancak uzmanlar, demografik krizin derinleşeceği uyarısında bulunuyor: 2049’a kadar bakım personeli ihtiyacının 2.15 milyona çıkması ve 280-690 bin açık oluşması bekleniyor.

 Entegrasyon ve Ayrımcılık

Ne var ki, işgücü açığına rağmen göçmen sağlık çalışanları ayrımcılık ve bürokratik engellerle mücadele ediyor. Hastaların veya meslektaşların kökenleri nedeniyle gösterdiği olumsuz tutumlar, niteliklerin tanınmasındaki gecikmeler, 4 yıla varan bekleme süreleri, birçok yetişmiş elemanın Almanya yerine başka ülkeleri tercih etmesine yol açıyor.

Yetkililer, göçmen yasalarıyla önemli adımlar atıldığını ancak pratikte kaynak yetersizliği ve aşırı sağın yükselişinin endişe yarattığını vurguluyor. Sağlık sektöründe artık Meksika, Brezilya, Hindistan ve Filipinler’den gelenlerle çok kültürlü ortamlar olumuş durumda. Ancak kurumlar, ırkçılıkla ilişkilendirilme korkusuyla sorunları görmezden geliyor. AfD’nin güçlenmesi, nitelikli çalışanlar arasında ‘Almanya’ya gitmeyin’ uyarılarına dönüşüyor. Bu da Almanya’yı rekabette geriye düşürüyor. Almanya‘nın kırsal bölgelerinde bu konunun gerçeklerini ortaya koyuyor. Mesela Thüringen eyaletindeki Hildburghausen Hastanesi’nde doktorların yüzde 80’i göçmen kökenli.

Benzer Yazılar

Sitemizde, tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak ve sitemizin trafiği analiz etmek için çerezleri ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Tamam'a veya sitemizde bulunan herhangi bir içeriğe tıklayarak bu ve benzer çerezlerin/teknolojilerin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Tamam Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası