Almanya’da 2025 yılının ilk üç ayında Türkiye’ye sınır dışı edilenlerin sayısı önceki yıllara göre belirgin bir artış gösterdi. Federal hükümetin açıkladığı verilere göre, ocak-mart döneminde 6.151 kişi sınır dışı edilirken, bunların 1.500’den fazlası Türkiye’ye gönderildi. Türkiye, bu dönemde Almanya’nın en çok sınır dışı yaptığı ülke olarak öne çıktı.
Türkiye’ye yapılan sınır dışıların büyük bölümünü “Dublin prosedürü” kapsamında iade edilenler ve suç kaydı bulunanlar oluşturuyor. Federal hükümetin Linke Partisi’nin küçük soru önergesine verdiği yanıta göre, ocak-mart döneminde 6.151 kişi sınır dışı edildi. Bu rakam, son iki yılın çeyrek ortalamalarını geride bıraktı.
Türkiye’nin dışında en fazla sınır dışının gerçekleştiği ülkeler arasında Gürcistan, Fransa, İspanya ve Sırbistan öne çıkarken, Irak’a 157, İran’a ise yalnızca 5 kişi gönderildi. Sınır dışıların yaklaşık 1.700’ü, AB’nin Dublin Tüzüğü kapsamında, mültecilerin ilk ayak bastığı Avrupa ülkesine iadesi şeklinde gerçekleşti.
Maliyetli Charter Uçuşları ve Eleştiriler
Sınır dışıların üçte biri, özel charter uçuşlarıyla yapıldı. En pahalı operasyonlar Pakistan’a yönelik olurken, tek bir uçuşun maliyeti 462.000 Euro’yu buldu. Etiyopya’ya yapılan uçuşlar 418.000 Euro, Nijerya, Gana ve Kamerun’a yönelik uçuşlar ise 380.000 Euro harcandı.
CDU ve CSU’nun baskısıyla, yeni koalisyon hükümetinin sınır dışıları artıracağı açıklandı. Göçmen hakları savunucuları ise bu politikaların insani krizlere yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Almanya’nın Afganistan’a sınır dışılarını insan hakları ihlali gerekçesiyle geçici olarak durdurdu.