Anasayfa » İTALYA’DAN SOY BAĞIYLA VATANDAŞLIĞA İKİ YIL SINIRI

İTALYA’DAN SOY BAĞIYLA VATANDAŞLIĞA İKİ YIL SINIRI

Yazar Habereditor
79 Görüntüleme
A+A-
Sıfırla
İtalya'dan yeni yasa

İtalya Temsilciler Meclisi, yabancıların ve vatansızların İtalyan vatandaşlığı edinme kurallarını kökten değiştiren yasa tasarısını nihai onaydan geçirdi. 137 lehte, 83 aleyhte ve 2 çekimser oyla kabul edilen reform, özellikle soy bağıyla vatandaşlık, çifte vatandaşlık ve göçmen kotası düzenlemelerinde sert kısıtlamalar getiriyor.

Yeni yasaya göre, İtalya dışında doğan kişilerin otomatik vatandaşlık hakkı yalnızca iki nesille sınırlandırıldı. Buna göre, en az bir ebeveyni veya büyükanne/büyükbabası İtalya’da doğmuş olanlar doğumdan itibaren vatandaş sayılacak. Ancak, ebeveyn veya büyükanne/büyükbabanın ölüm anı dahil “yalnızca İtalyan vatandaşı” olması şartı aranıyor. Ayrıca, ebeveynin çocuğun doğumundan veya evlat edinilmesinden önce İtalya’da en az iki yıl kesintisiz ikamet etmesi gerekecek.

Yasa, başka bir ülke vatandaşlığına sahip olanların otomatik İtalyan vatandaşı olamayacağını hükme bağlarken, bu kuralın yürürlük tarihinden önce doğanlar için de geçerli olacağı belirtildi. İstisna olarak, 27 Mart 2025’e kadar konsolosluk veya belediye ofislerine başvuru yapanlar veya randevu alanlar haklarını koruyabilecek.

Vatansız ve Yabancı Çocuklar İçin İki Yıllık İkamet Şartı

Yabancı veya vatansız çocukların vatandaşlık alabilmesi için ebeveynlerinin veya yasal vasilerinin İtalya’da yaşama niyetini beyan etmesi ve çocuğun bu beyan sonrası en az iki yıl kesintisiz yasal ikamet etmesi zorunlu hale getirildi.

Yasa, İtalyan kökenli yabancıların ülkeye girişini kolaylaştıran “göçmen akış kararnameleri”ne kota getiriyor. Dışişleri Bakanlığı’nın belirleyeceği ülkelerden İtalyan asıllı bireyler, iş izniyle ikamet edebilecek. Ayrıca, İtalya’da doğan veya en az iki yıl ikamet edip vatandaşlıktan çıkanlar, 250 avroluk bir ücret karşılığında vatandaşlığı geri alabilecek.

Göç Kontrolü

Reforma, aşırı sağcı koalisyon hükümetini destekleyen partiler “göç kontrolü” vurgusuyla olumlu yaklaşırken, sol muhalefet ve insan hakları örgütleri “ayrımcı” ve “çocuk haklarını ihlal eden” bir adım olarak eleştirdi. Avrupa Göç Forumu, “Statüsüz çocukların korunmasına dair uluslararası taahhütlerle çelişiyor” açıklaması yaptı.

Benzer Yazılar

Sitemizde, tercihlerinizi ve tekrar ziyaretlerinizi hatırlayarak size en uygun deneyimi sunmak ve sitemizin trafiği analiz etmek için çerezleri ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Tamam'a veya sitemizde bulunan herhangi bir içeriğe tıklayarak bu ve benzer çerezlerin/teknolojilerin kullanımını kabul etmiş olursunuz. Tamam Gizlilik Politikası

Gizlilik Politikası