Almanya’da yaşayan her dört göçmenden birinin ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü ortaya koyan İşgücü Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) anketi, Berlin’de yeni göç politikalarının tartışıldığı kritik bir döneme denk geldi. Anket için görüşülen 10 binden fazla yabancı uyruklu kişinin verilerine göre, yaklaşık 2,6 milyon kişi Almanya’dan ayrılmak istiyor, yüzde 3’lük kesim ise somut planlar yapmaya başlamış bile. Bunun dışında göçmenlerin yüzde 57’si kalıcı olarak yerleşmeye başlamış.
Araştırma; politik memnuniyetsizlik, yüksek vergiler, bürokrasi ve kişisel bağların göç kararında belirleyici olduğunu ortaya koyuyor. Mültecilerde ise bu faktörlere ayrımcılık deneyimlerinin eklendiğini gösteriyor. Özellikle bilgi-teknoloji, finans ve sağlık hizmetleri gibi kalifiye işgücüne ihtiyaç duyan sektörlerde çalışanların “tersine göç” eğiliminin yüzde 30’a varması, zaten kronik istihdam açığı yaşayan Alman ekonomisi açısından tehlike çanlarını çalmasına neden oluyor.
NİTELİKLİ İŞ GÖÇÜ YASASI
Federal Hükümet, bu beyin göçünü frenlemek için 2024’te yürürlüğe giren Yeni Nitelikli Göç Yasası’nı (FEG) sadeleştirerek meslek tanımlarını genişletti. Diploma denklik süreçlerini kısalttı ve vize başvurularını dijitalleştirdi. Yetkililer, “Work-and-Stay Agency” adlı yeni birimle yabancı profesyonellere istihdam sonrası uzun vadeli oturum ve vatandaşlık perspektifi sunmayı planlıyor.
Ancak aynı koalisyon protokolü, sınır kontrollerinin sıkılaştırılması ve geri gönderme prosedürlerinin hızlandırılması gibi kısıtlayıcı hükümler de içeriyor. Muhalefet, sertleşen politikaların kalıcı göç hedefiyle çeliştiğini savunuyor. İçişleri Bakanlığı verileri de göç akışındaki keskin düşüşü doğruluyor. 2025’te iltica başvurularının 100 binin altına gerileyerek son on yılın en düşük seviyesine inmesi bekleniyor.
Almanya’nın çekici ülke imajını koruyabilmesi için barınmadan dil eğitimine uzanan entegrasyon politikalarını güçlendirmesi gerekiyor. Araştırma şirketi, “Göçmenleri tutmak, en az onları çekmek kadar önemli. Dengeli ve şeffaf bir sistem kurulmazsa, nitelikli iş gücü başka ülkelere yönelecek” uyarısında bulunuyor.