Almanya’nın yeni Şansölyesi Friedrich Merz ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, düzensiz göçle mücadelede ortak bir strateji geliştirmek üzere Roma’da bir araya geldi. İki lider, özellikle Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerde oluşturulması planlanan “geri dönüş merkezleri” ve sıkılaştırılmış sığınma politikaları üzerinde anlaşmaya vardı.
Cumhuriyetçi Parti (CDU) lideri Merz ve İtalya’nın sağ kanat partisi İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Genel Başkanı Meloni, 17 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen görüşmede göç politikalarında “tam bir birlik”mesajı verdi. Toplantı sonrası basın açıklamasında Meloni, “Çok açık, samimi ve somut politikalar üzerinde ilerledik” ifadelerini kullanırken, Merz ise İtalya’yı “AB’nin vazgeçilmez ortağı” olarak nitelendirdi.
Üçüncü Ülke Anlaşmaları
Almanya’nın İçişleri Bakanlığı’nın İtalyan mevkidaşıyla yakın iş birliği yapacağını belirten Merz, “AB’ye düzensiz göçü durdurmak için daha kararlı olmalıyız. Yeni ve kısıtlayıcı sığınma yönetmeliklerini bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi. İki lider, özellikle “ikincil göç” sorununu çözmek için Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılan anlaşmaları örnek gösterdi. Merz, İtalya’nın Tunus, Libya ve Mısır ile imzaladığı iş birliği protokollerini desteklediklerini vurguladı.
Arnavutluk Modeli Almanya’ya İlham
Basın toplantısında İtalya’nın Arnavutluk’ta kurduğu “geri kabul merkezleri” modelinin Almanya için örnek alınıp alınmayacağı sorulan Merz, “Koalisyon hükümetimizin programında bu fikri değerlendireceğimizi belirttik. Arnavutluk modeli sorunu hafifletebilir, ancak tek çözüm değil” yanıtını verdi. İtalya’nın, sınır dışı edilecek kişiler için Arnavutluk’taki Gjader Merkezi’ni kullanma planının Almanya’nın da ilgisini çektiği ifade edildi.
Merz, İtalya’nın Akdeniz’deki deniz sınırlarının da “Almanya’nın dış sınırları” olarak görüldüğünü belirterek, “Bu sınırları korumak için İtalya, Hollanda, Danimarka ve diğer ülkelerle ortak hareket edeceğiz” açıklamasını yaptı. Almanya’nın sınır kontrollerini sıkılaştırdığını, ancak bu adımların AB hukukuyla uyumlu olduğunu savundu.
Modern Düzensiz Göç
Meloni, “modern düzensiz göç” ile mücadelede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yeterliliğini sorgulayan bir mektup hazırladıklarını doğruladı. Söz konusu mektupta, mahkemenin “güvenli ülke” tanımı ve sığınmacıların işlemlerinin üçüncü ülkelerde yapılmasına ilişkin kararlarının yeniden değerlendirilmesi talep ediliyor. Merz ise mahkemeye doğrudan bir girişimde bulunmayacaklarını, ancak ulusal mahkemelerin kararlarına saygı duyduklarını belirtti.
Meloni, 2026’nın başında İtalya’da düzenlenecek zirvede Afrika ülkeleriyle “eşit koşullarda” yeni iş birlikleri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. İnsan kaçakçılığıyla mücadele, sınır güvenliği ve geri dönüş süreçlerinin hızlandırılmasının öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.