Türkiye’den Twitter ve Tiktok sosyal medya platformlarına bant daraltma yaptırımı

 Türkiye’den Twitter ve Tiktok sosyal medya platformlarına bant daraltma yaptırımı

Twitter’da Yaman Akdeniz @cyberrights şöyle bir Tweet paylaştı;

  1. Türkiye’den Twitter ve Tiktok sosyal medya platformlarına bant daraltma yaptırımı uygulanmaya başladı. Türk hukukunda bu uygulamaya izin veren birden fazla kanun maddesi var. Tek tek açıklayacağım.
  2.  Mevzuatta “bant daraltma” yaptırımının keyfiyete izin verecek şekilde ve sansür amaçlı kullanılmasına izin veren yasal bir düzenleme mevcut. Bu düzenlemenin tarihçesi OHAL dönemindeki KHK’lara kadar uzanıyor ve yetki Cumhurbaşkanlığına verilmiş.

3. Hatırlanacağı üzere, 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda yer alan yetkinin Cumhurbaşkanlığı tarafından İstiklal Caddesine yapılan bombalı saldırı sonrasında kullanıldığını görmüştük. Bugünkü bant daraltma uygulaması da benzer bir uygulama.

4. Bant daraltma tedbirinin Cumhurbaşkanlığı tarafından uygulanıp, uygulanmadığına ise emin değiliz. Başka olasılıklar da yasalarımızda mevcut.

5. İkinci bir ciddi olasılık, yine Elektronik Haberleşme Kanununda yer alan 60. maddenin 16 ve 17. paragraflarına istinaden BTK tarafından re’sen alınmış bir bant daraltma uygulaması kararının varlığıdır. Bu olasılıktan @cuneytozdemir‘in programında da bahsedildi.

6. Şöyle ki, BTK, Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki yükümlülüklerini daha önceden falanca tarihinde yerine getirmeyen Twitter & Tiktoka idari para cezası vermiş olabilir (para 16). Bu cezayı da ödemedikleri içim şimdi “bant daraltma cezası” uygulamışlar (para 17). Yersen!

7. Bu 2 olasılık dışında bir de 5651 nolu İnternet yasasında yer alan bant daraltma yetkisi ve uygulamalar var. Bu yasa kapsamında da örneğin savcılıklar tarafından kullanıcı bilgileri talep edilmiş ve verilmemiş ise, savcılık tarafından bant daraltma uygulaması talep edilebilir.

8. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı ve BTK tarafından bant daraltmasının keyfi bir şekilde uygulanabilmesini mümkün kılan bir çok yetki ve kılıf Türk hukukunda mevcut. Bu cümleleri de ancak VPN kullanarak yazabiliyorum.

9. Yasaklama ve kısıtılamadan ziyade, İnternetin mümkün olduğu kadar açık, hızlı ve kotasız olması gereken ve haber ve bilgi paylaşımının en üst düzeyde olması gereken bir dönemdeyiz. Tüm servis sağlayıcılarına çağrım, bant daraltma uygulamasına derhal son vermeleridir.

10. Türkiye’den çok sayıda VPN servisinin de erişime engellendiğinin bilincinde olarak herhangi bir VPN servisini öneremiyorum. Bazı tarayıcılarda da VPN özelliği olduğunu hatırlatmakta yarar var.

11. Türkiye saaati ile 01:08 itibarıyla (9 Şubat) Twitter’a uygulanan bant daraltma yaptırımında Hükümet geri adım attı. Bu tweeti VPNsiz atıyorum.

Kaynak: https://twitter.com/cyberrights/status/1623331103779041280?s=48&t=fDT3v1czJ69UKF-OEBVuJg

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın