Vize Durumuna Göre Dublin ve Vize Durumuna Göre Sıkça Sorulan Sorular

 Vize Durumuna Göre Dublin ve Vize Durumuna Göre Sıkça Sorulan Sorular

VİZE DURUMUNA GÖRE DUBLİN UYGULAMALARI
Eğer Madde-2 de belirtilen ülkelerin herhangi birine ait vizeniz varsa vize veren ülke ilticanızdan sorumludur. Bu sorumluluk, Vizeniz bitse bile vizenizin bitiş tarihinin üzerinden 6 ay geçene kadar devam eder. Yani vize bittikten sonra 6 ay daha kural dışı yollarla ya da kilise sığınmasıyla iltica edeceğiniz ülkede kalmanız gerekir ki Dublin uygulaması düşmüş olsun ve iltica etmek istediğiniz ülkede ilticanız devam edebilsin. Örneğin, 18 Ekim 2021’de Polonya’ya 3 aylık vize aldığınız takdirde eğer Polonya 3 aylık vize vermiş ise bu vize 19 Ocak 2021’de bitmekte olduğu için Dublin kuralı gereği bu sürenin üzerinden 6 ay daha geçmesi gerekir. Yani 20 Temmuz 2021 de Polonya’ya ait Dublin sorumluluğu düşmüş oluyor. Bu takdirde başka bir Dublin’e üye ülkeye iltica etme hakkınız doğuyor.
Vizeniz bittiği halde ve bitiş tarihinin üstünden 6 ay geçmeden iltica ederseniz vizeyi veren ülke hangisiyse sizi o ülkeye göndereceklerdir. Pasaportunuzu yırtıp atmak bir işe yaramayacaktır.
Transit vizelere de Dublin uygulaması yapılmaktadır. Vize için geçerli kurallar transit vize için de geçerlidir.
Vize aldığınız ülkeye uğrayıp uğramadığınızın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan vizenizin olup ya da olmamasıdır.
Formül: Vize veren ülkenin vize bitiş tarihi + 6 ay = Başka bir Dublin ülkesine iltica hakkınız vardır.

VİZE KONUSUNDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru: Yunanistan vizesiyle başka bir Dublin üyesi ülkeye iltica edebilir miyim?
Cevap: Evet edebilirsiniz. Avrupa birliği adil kota paylaşımında Yunanistan’da mülteci fazlalığı olduğu için Yunanistan geri kabulleri kabul etmiyor. Ancak Dublin sözleşmesinde imzası olduğu için uygulamak isterse uygulayabilir, 15 Temmuz’dan bugüne kadar Türkiyeli mültecilere uyguladığına dair bir duyum bulunmamaktadır. Ancak iltica ettiğiniz ülkeler 11 aya kadar “cezalandırmak amacıyla” dosyanızı bekletebiliyorlar. Bu konuda güncel bilgi için her hâlükârda uzman bir avukata danışınız.

Soru: Transit vizeye Dublin uygulanmakta mıdır?
Cevap: Evet uygulanmaktadır. Genelde kastedilen Bulgaristan transit vizesidir. Transit vize bir günlük dahi olsa transit vize aldığınız ülkeye gitmeseniz bile sistemde vize aldığınız göründüğü için vize tipi ve türü önemli olmadığı için Dublin uygulaması yapılmaktadır.
Not: Romanya, Polonya, Hırvatistan, Malta, Macaristan (Müslüman mülteci kabul etmiyor) Çekoslovakya gibi ülkelere Dublin uygulanmadığı yönünde söylentiler duyuyoruz. Fakat bu doğru değildir. Kesinlikle uygulanıyor.

Soru: Başka bir Şengen ülkesine ait vizemi, iltica etmek istediğim ülke vizesine çevirebilir miyim?
Cevap: Avrupa birliği ortak vize mevzuatına göre özellikler C tipi vizeler diğer Şengen vizesine çevrilebilmektedir. Aslında 90 günlük çıkış vizesi verilmektedir. Yani Polonya vizesi ile Almanya’ya geldiğinizi varsayalım. Vizenizin bitimine bir hafta kala yabancılar dairesine bir mazeret bildiren gerekçe sunduğunuz takdirde Almanya size 90 güne kadar vize uzatımında bulunacak ve çıkış vizesi verecektir. Ya da Duldung denilen müsamahalı kalış belgesi de talep edebilirsiniz. 3 ayda bir yenilenmektedir. Böylelikle 6 ayı legal bir şekilde doldurabilirsiniz. Ancak bu süreci bir avukatla yönetmeniz gerekmektedir. Fakat yabancılar dairesine vize uzatım talebinde bulunduğunuzu ya da Duldung talebinde bulunduğunuz takdirde velev ki size vize ya
da Duldung vermemiş olsalar bile cevap gelene kadar ülkede kalmanız legal olacaktır. Bazen cevap almanız 11 ayı bulabilmektedir.
Not: Dublin kanuni dayanağı 3. Bölüm 12.2 ve 12.4

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın